dinsdag 28 augustus 2012

Dead Architects Society: Louis I. Kahn

Louis Kahn, Philips Exeter Academy Library, 1971
(afbeelding van wikimedia commons)
Er zijn architecten van wie het werk zo prikkelend, krachtig of onalledaags is dat het anderen blijft inspireren. Zo ook bij Louis I. Kahn (1901-1974). Nadat in 2003 zijn zoon Nathaniel Kahn de prachtige en ontroerende documentaire "My Architect: A Son's Journey" had gemaakt, is er nu ook een opera over zijn werk: "Architect. A Chamber Opera".
En als klap op de vuurpijl is er in het NAi een grote tentoonstelling over zijn werk van 8 september tot 6 januari 2013: "Louis Kahn: The Power of Architecture".

Het NAi organiseert op 8 september een vertoning van de documentaire "My Architect: A Son's Journey". Nathaniel Kahn zal zelf een inleiding bij de film houden.

Veel informatie over de tentoonstelling en over Louis Kahn is op de website van het NAi te vinden.

Link naar de Louis Kahn-expositie in het NAi.


De opera "Architect. A Chamber Opera" is nog niet 'live' voor een publiek uitgevoerd, maar er is wel een studiouitvoering gefilmd. De film van de opera krijgt dit zomerseizoen zijn eerste vertoningen in een aantal Amerikaanse steden.

Via onderstaande links is meer informatie over de opera te vinden.
Interessant is het Kahn-geluidenproject waarin de akoestische kenmerken van een aantal gebouwen van Kahn werd geregistreerd. Deze registraties hebben - zo zeggen de componisten - aan de basis gestaan van de muziek die voor de opera is gecomponeerd.
In het uitgebreide interview (zie link) zijn fragmenten opgenomen van de opera.

Het Kahn-geluidenproject
Een uitgebreid interview met één van de componisten
Aankondiging van de vertoning in New York, oktober 2012
Recensie van de premiere van de film


Terzijde: de documentaire "My Architect: A Son's Journey" is te lenen via de mediatheek van ArtEZ. Een inleiding op deze documentaire is opgenomen bij 'Leesvoer' in het menu van de elo master architectuur.

Ko Jacobs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten