woensdag 22 augustus 2012

Dead Architects Society: John Lautner

Lake Superior in Upper Peninsula
(foto: greatlakesgazette.wordpress.com)

Melissa Matuscak, directeur van het DeVos Art Museum van de Northern Michigan University in Marquette, heeft in de nasleep van de tentoonstellingen ter gelegenheid van de 100e geboortedag van John Lautner (1911-1994)  een artikel over zijn Bildung in de Upper Peninsola geschreven.

ArtEZ Academie van Bouwkunst heeft vorig jaar met de schenking van het model van de Concannon Residence aan het DeVos Art Museum een bijdrage geleverd aan de jubileumtenstoonstelling "John Lautner: A Life in Architecture". Zoals ook uit eerdere posts op deze weblog blijkt, heeft de Academie
een bijzondere band met het werk van Lautner. Die band wordt vooral gekoesterd door Jan-Richard Kikkert en Tycho Saariste, zelf architecten en fervent Lautner-explorers. Van hen wordt gezegd dat ze, na Lautner zelf, de meeste van zijn bouwwerken hebben bezocht. Zij zijn momenteel druk bezig met een publicatie over hun odyssee naar het werk van Lautner.

Melissa Matuscak stelt in haar artikel dat de jeugd van Lautner in Marquette mede bijdroeg aan de wijze waarop zijn ontwerpen zijn afgestemd op de natuur. "Anyone who has lived in the Upper Peninsula tends to develop a deeper awareness of nature, if only to anticipate the constantly changing weather. The natural landscapes, and especially Lake Superior, are integral to the way of life in the region in both work and leisure. John Lautner's idyllic childhood in Marquette stirred what would become an ongoing quest to create unity between nature and architecture", schrijft Matuscak.

Vervolgens beschrijft Matuscak hoe Lautner als tiener meehielp aan de bouw van het zomerhuis Midgaard aan de oever van Lake Superior. Ook vertelt ze hoe het Lautner verging in Taliesin, waar hij voor Frank Lloyd Wright werkte.

Het volledige artikel met foto's uit het familiealbum van de Lautners is als pdf te lezen via onderstaande link.

Melissa Matuscak over John Lautner

Ko JacobsGeen opmerkingen:

Een reactie posten