woensdag 27 maart 2013

Marie-Leen Ryckaert namens ArtEZ op GIDE 2013 in Ljubljana


Van 11 tot 15 februari 2013 vond de tiende jaarlijkse GIDE Workshop Week plaats.
GIDE (Group for International Design Education) is sinds 2003 een levendig samenwerkingsverband tussen een aantal Europese designopleidingen. Momenteel  zijn de leden gevestigd in Mechelen (België), Leeds (Engeland), Milano (Italië), Dundee (Schotland), Lugano (Zwitserland), Magdeburg (Duitsland) en Ljubljana (Slovenië). Dit jaar werden drie visiting lecturers, afkomstig uit de Verenigde Staten (Texas), Canada (Toronto) en Nederland (ArtEZ) gevraagd om de workshop mede te begeleiden. ArtEZ docent Marie-Leen Ryckaert (Designgeschiedenis en -theorie) was uitgenodigd als keynote speaker voor de openingsconferentie en als visiting lecturer.  
Een tweehonderdtal studenten en begeleiders, van minstens negen verschillende nationaliteiten in twaalf internationaal samengestelde groepen, werkten er vervolgens dagenlang intensief samen aan de opdracht van dit jubileumjaar: hoe kan op de twaalf verschillende bruggen in Ljubljana een vorm van celebration plaatsvinden die verband houdt met de symboliek, de geschiedenis en de aard van de brug? De opdracht resulteerde in onverwachte visies op het gebruik van bruggen, hetgeen voor Ljubljana zinvol kan zijn nu het stadsbestuur heeft besloten om de oude binnenstand verkeersvrij te maken en een aantal bruggen een nieuwe bestemming te geven.    
De conferentie en de workshop vonden plaats in het boven de stad uittorende kasteel van Ljubljana, dat door de zware sneeuwval in die week was gehuld in een sprookjesachtige sfeer. In het oude stadscentrum had de Kresija Gallery een GIDE tentoonstelling georganiseerd ter gelegenheid van deze tiende verjaardag.
Het hele gebeuren trok veel aandacht, ook van de nationale pers, maar bood vooral aan de studenten een unieke kans om van elkaar te leren en om deze stad te ontdekken. 

http://gidegroup.wordpress.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten