maandag 9 april 2012

Sneak preview van "Smart Cities"

"The Production of Well Being", de inzending van de masteropleiding architectuur, staat op een prominente plek van de tentoonstelling "Parallel Cases 2: Smart Cities" van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR).
Zaterdag 31 maart was er voor de bezoekers van de studiemiddag "Onderzoek & Ontwerp" gelegenheid voor een sneak preview van de tentoonstelling "Smart Cities" in zaal 3 van het NAi. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de 5e IABR, die bestaat uit een reeks van activiteiten met als centrum de hoofdtentoonstelling "Making City" in de grote zaal van het NAi. De officiële opening is 19 april, maar vanwege logistieke redenen is de opbouw van "Smart Cities" al enkele weken eerder afgerond.

Het onderwerp "Smart Cities" is afgeleid van het hoofdthema van de IABR: "Making City". De zes Academies van Bouwkunst hebben in samenwerking met de curatoren van de IABR "Smart Cities" georganiseerd. Na een internationale oproep zijn 23 inzendingen van architectuuropleidingen van over de hele wereld geselecteerd. Het zijn allemaal resultaten van onderwijsprojecten rond het centrale thema, maar met een zeer grote diversiteit aan uitwerkingen en presentaties.

"The Production of Well Being" is het resultaat van het ontwerpatelier dat van september tot december 2011 onder leiding van Ton Matton en Harmen van de Wal werd gehouden. De studieresultaten van de studenten zijn verwerkt in een interactieve weblog die door de bezoekers van de tentoonstelling kan worden aangestuurd. De interactieve weblog heeft een centraal beeld: "De tuin der lusten", een schilderij van Hieronymus Bosch dat dateert uit de periode 1480-1490. Aan dit prikkelende drieluik zijn symbolen toegevoegd, die oplichten als de bezoeker de muis beweegt. De symbolen verwijzen naar actuele thema’s. Na het aanklikken van een symbool verschijnt informatie over dit onderwerp. Dit kunnen bijvoorbeeld korte teksten zijn of filmpjes.

Bij de sneak preview waren de bezoekers enthousiast over de vele verschillende vormen waarop de plannen worden gepresenteerd. Geavanceerde digitale toepassingen worden afgewisseld of gecombineerd met meer traditionele presentatiemiddelen. De ene inzending verleidt de bezoeker meer dan de andere; en sommige stellen hogere eisen om tot de kern door te dringen. Door de plek aan het begin van de tentoonstelling heeft "The Production of Well Being" in ieder geval het voordeel dat er geen moeilijk toegankelijke presentaties vóór staan.

Maar het beste is natuurlijk om zelf een oordeel te vormen. Vanaf 20 april is de IABR voor iedereen te bezoeken.

Ko Jacobs

Website IABR
Parallel Cases 2 | Smart Cities


Geen opmerkingen:

Een reactie posten