zaterdag 17 december 2011

Annemiek Schepers wint ontwerpwedstrijd

Annemiek Schepers, in 2010 afgestudeerd bij de masteropleiding Architectuur, heeft de  ideeënprijsvraag voor recreatiewoningen op de Veluwe gewonnen. De prijsvraag was afgelopen voorjaar uitgeschreven door architectuurcentrum Bouwhuis in Apeldoorn. Voor de weblog van de Academie heeft Annemiek een korte toelichting op haar ontwerp geschreven:De opgave

De ideeënprijsvraag was uitgeschreven met de vraag om één moderne vakantiewoning te ontwerpen op een bijzondere locatie op de Veluwe voor ongeveer 8 personen. “Niet ‘hutje op mutje’ zoals bij vele recreatieterreinen, maar  een woning met ruim uitzicht waar men kan genieten van het typische Veluwse landschap in een kwalitatief mooi verblijf.” Het doel was het platteland te herwaarderen en moderne architectuur toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Het ontwerp

Het buitenleven en beleven van de natuur is een belangrijk uitgangspunt geweest bij het ontwerp. Het landschap kunnen zien, maar ook kunnen voelen (een frisse wind vlaag of een heerlijk zomerbriesje, is het vochtig- is er regen op komst-, is het warm of koud), het kunnen horen van de vogels en het kunnen ruiken van de heide. Het met meer dan één zintuig waarnemen van de plek.
Vanuit deze gedachte is het idee ontstaan om de verschillende functies te scheiden, maar wel onder 1 dak te plaatsen. De boom werd het concept. Beschutting, maar wel openheid.

Het ontwerp bestaat uit een vlonder en een dak met daaraan een aantal (losse) woonvertrekken gekoppeld.  De woonvertrekken zijn allen op een ander niveau  aan de vlonder verbonden. De vlonder is iets losgehouden van het landschap en volgt zijn glooiing.  De natuur kan ervaren worden op verschillende hoogtes in en ten opzichte van het landschap. De ene zijde van de woonvertrekken heeft een meer gesloten karakter en de andere zijde is gericht op de natuur. Vanaf hier heeft men prachtige vergezichten op de typisch Veluwse landschap.

Links:

2 opmerkingen:

  1. Nice! Annemiek heeft voor ons een keer eetkamerstoelen ontworpen, zijn er erg blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jammer dat het concept een kopie van mijn logo uit 2008 is.

    BeantwoordenVerwijderen